Flyballcompetitie.nl

Sinds 2015 is Flyball, FCI gereglementeerd en is er in 2018 het eerst officiële FCI Flyball Wereldkampioenschap gehouden in Frankrijk. Nederland was hier vertegenwoordigd door het team Flying Dutch van K.C. de Hoeksche Waard en twee lijnrechters, Victor van Speijk en Diane Verhagen.

Wat is FCI Flyball?
De FCI Flyball is een teamsport in een estafette vorm. In een team racen vier honden, 1 voor 1, over de Flyballbaan tegen een ander team met vier honden. De Flyballbaan bestaat uit vier hindernissen en een ballenbox. De hond wordt geleerd om zo snel mogelijk via de vier hindernissen naar de ballenbox te gaan, de box te bedienen zodat de bal te voorschijn komt en daarna weer terug via de hindernissen naar de baas terug te rennen.
De box heeft twee gaten en de bal wordt aan de kant gestopt, waar de hond op getraind is te draaien, deze wordt in werking gebracht doordat de hond erop springt door middel van een draai.
Zodra de neus van de eerste hond door de finish gaat, mag de volgende hond door de start/finish gaan.
Per race lopen er vier honden, maar een Flyballteam bestaat uit 6 honden en handlers, een ballenlade en coach.

Toernooien:
Een flyballtoernooi bestaat uit een ochtend en een middagprogramma. Tijdens het ochtendprogramma is de kwalificatie is voor het middagprogramma.
Het ochtend programma kan op twee manieren worden gelopen:
Speedtrials: Je loopt tegen een ander team, maar het is de bedoeling dat je een zo snel mogelijke tijd neerzet. Loop je in jouw divisie de beste tijd? Dan ben je de winnaar.

Round Robin:

Bij Round Robin loop je tegen een ander team, maar nu is het de bedoeling dat je van je tegenstander wint. Voor elke gewonnen race ontvang je twee punten. Heb je aan het einde van alle startende teams de meeste punten? Dan ben je de winnaar.
Het middagprogramma wordt gelopen volgens een knock-out / afvalschema op basis van ‘Best of 3’ of ‘Best of 5’ principe. Het team wat de meeste races wint heeft de wedstrijd gewonnen en gaat door naar de volgende wedstrijd, dit gaat zo door tot aan de Finale. Meestal gaat het om een dubbele eliminatie en dit betekent dat je in de middag altijd een keer mag verliezen.
Momenteel zijn er geen toernooien in Nederland.

Werkgroep FCI Flyball
Vanwege de (her)start van de FCI Flyball in Nederland is er een werkgroep FCI Flyball opgezet. Hierin worden de behoeften bepaald en lopende zaken opgepakt.
Ter uitbreiding en ondersteuning zijn we op zoek naar personen die vanuit hun passie, kennis en serieuze interesse zitting willen nemen en hun bijdrage willen leveren. Aanmelden kan via info@flyballcompetitie.nl. Wij zien graag wat je bijdrage kan zijn!

Regelement FCI Flyball 

facebook_page_plugin